Kerékpározás és dioptriák - hogyan tartsuk élesen látásunkat a nyeregben

Kerékpározás és dioptriák - hogyan tartsuk élesen látásunkat a nyeregben

A dioptriás szemüveg a mindennapokban stílusos lehet, de kerékpározás közben gondot okozhat. Ebben a cikkben körbe járjuk, milyen lehetőségeket kínál a piac a szemüvegeseknek.

Jómagam is dioptriás szemüveget hordok egy enyhe látászavar miatt, amit leegyszerűsítve úgy írhatnék le, hogy távolra és közelre is homályosan látok. Szerencsére alacsony a "dioptria számom", ezért nem kell szemüveget hordanom a bringán, mivel ott nem szoktam olvasni, így nem kell nagyon megerőltetnem a szememet a fókuszálással. Éppen ezért egy volt kollégám segített a cikk megírásában, mivel neki már kicsit erősebb szemüvege van, és anélkül nem is igazán látna a bringája nyergében.


Alapvetően öt lehetőség közül választhatsz, hogyan oldod meg a szemüveg kérdést bringázás közben. Az első az, hogy nem foglalkozol a témával, és a dioptriás szemüvegedet hordod a kerékpáron is. A második lehetőség a kontaktlencse. A harmadik sorrendben az, hogy speciális napszemüveget vásárolsz, amely lehetővé teszi, hogy a dioptriákat a belsejében rögzítsd. A negyedik lehetőség az egyedi készítésű napszemüveg, ahol szintén dioptriák lesznek a lencsékben. Az utolsó lehetőség pedig a lézeres műtét.

Pénzt spórolhatsz, de a kényelem nem jelent semmi extrát

Abban az esetben, ha nem akarsz semmit csináltatni, és ugyanazt a dioptriás szemüveget viseled biciklizés közben, mint ami egyébként is a fejeden van, akkor valóban spórolsz, azaz nem költesz egy forintot sem. Saját tapasztalatból tudom, hogy ez egy kényelmetlen megoldás. A dioptriás szemüveg hétköznapi viseletre készült, nem követi az arc formáját, így mindig aláfújhat a szél. Amikor ezt viseltem, minden alkalommal sírtam lejtőzés közben (a szél miatt, mert alá fújt a lencséknek).


A másik probléma a nyár, amikor jön a 30 fokos hőség, és elkezdesz izzadni. Ez még napszemüveggel is megvisel. Az izzadság rácsöpög a szemüvegre, és a lencse nehezen átláthatóvá válik. Ezt még a dioptriás szemüveggel sem lehet elkerülni.

A kontaktlencsék nem mindenkinek állnak jól

A lencsékkel nem lehet hibázni. Ha viseled őket, akkor napszemüveggel kombinálva semmi nem veszélyezteti a szemedet. A szem a szemüveg mögé rejtve szárazon marad. Hátrányuk, hogy többnyire eldobhatóak, és rendszeresen meg kell vásárolnod őket. Ugyanakkor a lencsék nem mindenkinek állnak jól, és bizonyos szemhibák esetén nem is lehet őket viselni.


A harmadik lehetőség, hogy egyszerre védd a szemed és élesen lásd a világot, a speciális napszemüvegek. Ezeket például a BBB vagy a Force gyártja, és az igazság az, hogy nem sok van belőlük a piacon, így nem lehet túl sokat válogatni a különböző stílusú keretek között. Ennek oka, hogy speciális, kisebb szemüveget kell beléjük illeszteni, egy betétet, amely a szemüveg orrnyílása mögé illeszkedik. Ez a betét olyan dioptriás lencséket tartalmaz, amelyek kisebbek, mint maga a szemüveg. Hátránya a kisebb látómező és mivel nem minden lencse sötét, ezért egy kicsit furcsának tűnhetsz majd benne.


Ez a megoldás olcsóbban, és jobban megéri, mintha állandóan cserélgetnéd a kontaktlencséidet. A kollégám is ilyen szemüveget használ, és felhívja a figyelmet, hogy egy további lehetséges hátrányra, méghozzá az alacsony sebességnél előforduló párásodásra.


Drágább megoldások

A negyedik lehetőség a speciális napszemüvegek, amelyek lencséibe már be lesz építve a dioptria értéke. Ez egy elegáns egyéni megoldás, de meglehetősen drága. Ilyen szolgáltatást kínál például az Oakley, és az előbb említett dioptriás betétekkel szemben ezek elég komoly anyagi terhet tesznek a válladra. Hátránya, hogy ha a gyártás után két évvel romlik a látásod, akkor újra készíttetheted a lencséket. Természetesen ez a kockázat fent áll a dioptriás betéteknél is, de azért az mégis egy olcsóbb alternatíva.

A legvégső lehetőség a lézeres szemműtét. A műtét a beavatkozás fajtájától, a diagnózistól és egyéb tényezőktől függ. Ennek ellenére nem hazudok, ha ezt a legdrágább megoldásként írom le, és általában mindkét szem műtétje esetén az ár valahol 1000 és 3000 euró között mozog.


Végeredményben minden attól függ, hogy mekkora a szemproblémád és mekkora látáskorrekcióra van szükséged. Természetesen attól is függ, hogy milyen mély a zsebed.
Fotó forrása: szerzői archívum
report_problem Hibát találtál a szövegben?
keyboard_arrow_up