Bringával munkába – felszerelés és motiváció

A jelenlegi magas üzemanyagárak és a kilátástalan jövő bizonyára sok munkavállalót kérdés elé állít, hogy a munkahelyre való utazáshoz alternatív közlekedési eszközt keressen.

Sok kerékpáros és nem kerékpáros elgondolkodozott már azon, hogy biciklivel utazzon munkába, és vannak jó néhányan, akik évek óta ezt a közlekedési módszert használják, köztük én is. Több fórumon fotókat teszünk közzé, amelyek bemutatják az ingázás igazi szépésgét. Nincs is jobb, mint jó hangulatban kezdeni a munkanapot egy laza erdei tekerés után vagy a folyó menti kerékpárúton. Ezen kívül nem kell foglalkozni a parkolással, a tömegközlekedésben a covid elleni esetleges intézkedésekkel vagy a stresszes forgalmi dugókkal.

Auto nebo kolo?Pro mě jasná volba.

A kerékpár akaratlanul is kínálja magát a munkába való közlekedésre. Egy működő bazári bicikli nagyon olcsó és viszonylag könnyen karbantartható. Sík terepen edzetlenül is gond nélkül megtehető vele egy tíz kilométeres táv. Ugyanakkor gondot okozhat az időjárás, a kerékpár tárolása de már a megfelelő típus kiválasztása is.

A megfelelő kerékpár

Gyakorlatilag bármilyen kerékpárral lehet munkába ingázni, de a kerékpárnak tükröznie kéne az útvonal felületét, típusát. A folyók körüli sík, aszfaltos kerékpárúton való tekeréshez biztosan nem választanék endurót vagy DH bringát. Ugyanígy egy telivér országúti sem alkalmas a macskaköves belvárosba. Tehát ha van választási lehetőséged, vagy ha éppen ingázásra szánt új kerékpárt kell választanod, válassz a trekking, Gravel, merevfarú MTB vagy városi kerékpárok közül. A városközpontokon kívüli hosszabb utakra minden bizonnyal megfelelő a gyors országúti, amelyre lehetséges a sárvédők felszerelése.

Osvětlení je vhodné nejen za tmy, ale spolu s výraznými barvami zvyšuje bezpečnost i ve dne.

Kerékpár felszereltsége

A munkába való ingázás megoldható kiegészítők nélkül is, de saját tapasztalat az elmúlt 15 évből, hogy az alábbi kényelmesnek, sőt szükségesnek tartott felszerelések nagyon fontosak és hasznosak lehetnek.

Sárvédők

Amitől a leginkább tartok az országúti ingázás során, az a reggeli dilemma az időjárás-előrejelzéssel kapcsolatos. Ugyan száraz a reggel, de tényleg 0,5 mm lesz az ígért 0,5 mm-es csapadék délután 17 és 18 óra között, vagy tartós eső alakul ki úgy, mint legutóbb? Amióta hosszú sárvédőt szereltem a bringámra, nem kell semmitől tartanom, egy kis szitálás is csak vizes, sármentes ruhát jelent, ami gyorsan megszárad és másnap ismét használható. Ennek köszönhetően gyakorlatilag sármentes és karbantartást nem igénylő kerékpárunk lehet. Tapasztalatból azt javaslom, hogy kerüld el az olcsó sárvédőket, és válassz a minőségi, bevált márkák közül, mint az SKS vagy a Bontrager.

Csomagtrató

Néha jól jön egy csomagtrató, mert nagy hátizsákot a hátamon cipelni kényelmetlen, legalábbis nekem. Azonban nem minden kerékpárra szerelhető fel csomagtartó, mivel a vázon nincsenek rögzítési pontok. Meglehetősen elegáns megoldást találtam a Thule Pack'n Pedal csomagtartóban, amelyet racsnis mechanizmussal megfeszíthető nylon hevederekkel közvetlenül a hátsó támvillára vagy akár az első rugós villára szerelnek. Az össze- és szétszerelés gyors és a csomagtartó problémamentesen tart.

Kerékpáros táska vagy hátizsák, ez itt a kérdés

A kerékpáros táska vagy hátizsák használata mindig kérdéses. Engem például zavarnak a táskák a bringámon és igyekszem hátizsákkal tekerni, mert munka után többé-kevésbé meghosszabbítom a hazautamat egy erdei túrával vagy edzéssel. Ráadásul a zötykölődő biciklis táska biztosan nem tesz jót például laptopnak vagy tükörreflexes fényképezőgépnek. Így végül egy nagyobb vászonzsák mellett döntöttem, amit vékony pántok tartanak a hátamon. Reggel megtömött zsákkal érkezek munkába, délután pedig az üres vászonzsákot a mezem hátsózsebébe dugva viszem haza. Ha a kerékpáros táskát választanál, mindenképp ajánlom a minőségi táskákat gyorskioldó mechanizmussal és vízhatlan roll-up zárral. Ha igazán jó minőségű, strapabíró vízálló táskákat szeretnél, nézd meg az Ortliebet, a Thulét vagy a Sport Arsenal csúcsmodelljét.

Lámpák

Tapasztalatból ajánlom az első világítást és a hátsó villogót akár nappal is. Amióta az autóknak nappal is lámpát kell kapcsolniuk, a kerékpárosok egyszerűen láthatatlanná váltak és eltűntek a forgalomban. A piacon rengeteg kiváló minőségű, jól látható villogót és lámpát találsz. A tisztességes darabokat már több tesztben és összehasonlításban bemutattuk. Ha Garmin okoseszközzel rendelkezel, akkor az ANT-n keresztül csatlakoztatott intelligens lámpát is elérheted. Egy ilyen megoldás előnye a lámpák automatikus bekapcsolása a készülék indítása vagy bekapcsolása után, valamint a teljesítmény és az üzemmód automatikus beállításának lehetősége a világosság vagy a menetsebesség szerint. A végső és legpraktikusabb megoldás a klasszikus első agyba szerelt dinamó, vagy közvetlenül az e-bike akkumulátorához csatlakoztatott lámpák.

Csengő

Az egyetlen ésszerű megoldás, hogy egy zsúfolt kerékpárúton felhívd magadra a figyelmet. Sok kellemetlen helyzetet és a gyalogosokkal való konfrontációt elkerülhetsz így. A csengő meglepően megbízhatóan működik, a gyalogosok és más kerékpárosok természetesnek veszik, és gond nélkül kitérnek az utadból. Ne felejtsd el megköszönni! Meglátod, legközelebb még hatékonyabban fog működni.

Jízda s velkým odolným batohem není příjemná. Mnohem radši vozím jen látkový pytlík na věci na převlečení a svačinu.

A kerékpáros felszerelése

A cikk címéből is egyértelmű, hogy a kerékpáros felszerelése és öltözéke szempontjából nem a teljesítmény, hanem sokkal inkább a biztonság és a kényelem a fő szempont. Ideális az élénk színű ruházat és sisak választása, ami távolról is jól látható. Már lehet vásárolni szabvány szerinti kerékpáros ruházatot, amely meghatározza a fényvisszaverő elemek mennyiségét és elhelyezkedését. Az ilyen ruházat garantálja a maximális láthatóságot éjjel-nappal.

Večerní návraty domů na periferii velkoměsta - romantika jako prase <i class='fa fa-smile-o'></i>

Kerékpártároló és munkahelyi biztonság

Sajnos a (szlovák) Munka Törvénykönyvének legutóbbi módosítása nem írja elő a munkáltatónak, hogy helyet biztosítson kerékpár tárolása számára. Szerencsére az esetek túlnyomó többségében megbeszélhető a munkáltatóval a helyzet és tárolható a bicikli a raktárban, a műszaki helyiségben, vagy akár közvetlenül az irodában is. A kerékpár ilyen tárolásának egy kis buktatója a munkáltató utólagos felelőssége a tárolt kerékpár által okozott munkahelyi balesetekért. Ezért célszerű egyértelműen megállapodni, és esetleg leírni, hogy hol és milyen körülmények között (állványban) lehet tárolni a kerékpárt.

Dvě má oblíbená místa cestou do práce.Shodou okolností obě u rybníků.

Zárszó

Az ingázás motivációja lehet a takarékosság a pénzzel és idővel, de javíthatod vele az edzettséged, és teszel az egészségedért is - szóval biztos vagyok benne, ha egyszer elkezded, szeretni fogod, és ragaszkodsz hozzá. Egy kis tervezéssel, rossz időben autózással vagy tömegközlekedéssel kombinálva, szinte egész évben működő alternatíva. Esetemben munkába menet azt csinálom, amit szeretek, azaz biciklizek. Ráadásul az út gyakorlatilag ugyanannyi időt vesz igénybe, mint autóval. Jó hangulatban jövök dolgozni, és nagyon várom a visszautat, amikor általában teszek egy kisebb-nagyobb kitérőt. Remélem, az előző sorok inspiráltak, vagy segítettek a megfelelő felszerelések és kiegészítők megtalálásában. Ha valamit elfelejtettem, vagy vannak tippjed másoknak az ingázás megkönnyítésére, kérlek írd meg tapasztalataid.
Fotó forrása: szerzői archívum
report_problem Hibát találtál a szövegben?
keyboard_arrow_up