Túlélőcsomag téli kirándulásokhoz

A Garminom 6 fokot mutat, lazán, tisztességes tempóban haladok. De mi van, ha?

Egy novemberi túrán elgondolkodtam azon, hogy jobb lenne-e más dolgokat is magammal cipelni, mint a nyári szezonban. Nagyon nem mindegy, hogy hidegben vagy melegben kell megállnom. Ráadásul a hideg szélben nem akarok néhány másodpercnél tovább kiesni a tekerésből. Az egész éves felszerelésemet, mint a pumpa, a belső gumi, az alapvető elsősegélycsomag és a multifunkciós kulcs már magától értetődően bepakolom. Idén még egy váltóbowdent is hozzáadtam az alapfelszereléshez, sosem lehet tudni alapon...

Szükséges valamit változtatni a kerékpáron is?

A megelőzés jobb, mint a gyógyítás szellemében úgy döntöttem, hogy beszerelek egy defektgátló betétet az első gumiabroncsba is. Téli körülmények között defektet javítani terepen tényleg az utolsó dolog, amire szükségem van. Plusz pár grammba nem fog belehalni, miközben még a nyomást is csökkenteni tudom. Ez a módosítás javítja az első kerék tapadását, és biztonságosabbá teszi az gurulást változó terepviszonyok között. Ráadásul a defektgátló betéttel hazáig lehet tekerni, nem szükséges semmit a helyszínen javítani. Ez határozott pozitívum.


Technikai felszerelés

Segítségül mindig viszek magammal lábmelegítőt cipőbe és vékony merinókesztyűt, amit a fő kesztyűm alá veszek fel, főleg hosszabb lejtőkön.
Bringázás előtt érdemes mérlegelni egy esetleges probléma kockázatát és a civilizáció elérhetőségét. Ennek megfelelően tudod finomhangolni a felszerelésed. Én mindig igyekszem a kevesebb több mottóhoz tartani magam. Ha délelőtt két órát készülsz tekerni, valószínűleg nincs értelme fejlámpát vagy bármi hasonlót cipelned. Szóval nem fogom rövid, hosszú, reggeli és esti túrákra bontani a leírásom, inkább mindenki gondolja át ennek tükrében, hogy mit visz magával.

A már említett fejlámpa, vagy más tartalék fényforrás elengedhetetlen, ha a túra a délutáni órákba nyúlik. Az erdőben hamarabb sötétedik, mint a városban, és ha véletlenül elidőznél, legalább látni fogsz. Szó szerint. A kompakt méretre és a fénymódokra összpontosíts a választásnál. Az általam hordott HM51R-nek az SOS-jelzés mellett van egy piros fénymódja is. Ha a fejlámpa felkeltette az érdeklődésedet, már kapható az újabb verziója is, a HM51R V2.0. Számomra ez a fejlámpa az egyik legjobb fényforrás. A kerékpáron kívül is széleskörű alkalmazásra talál.


A test és az érzékeny területek védelme

További technikákra már nincs szükség, a test védelme lényegesen fontosabb. Egy minőségi "széldzseki" ősztől tavaszig mindig velem van. Szinte semmi helyet nem foglal, és tulajdonságait különösen értékelem, amikor hidegebb van, vagy amikor hosszabb lejtő áll előttem. Szándékosan használtam a minőségi szót, mert a drágább darabok lélegeznek és nem fulladsz be alattuk. A legalsó réteg fokozatosan szárad meg. A súlyáról nem is érdemes beszélni - mint egy tollpihe. Ez a plusz réteg akkor is jól jön, ha technikai problémákat kell megoldanod terepen. Nem tudom elképzelni, hogy izzadtan egy hálós trikóban és vékony Perfetto dzsekiben hosszabb időre meg kelljen állnom valahol. Valószínűleg halálra fagynék. Ezek a darabok mozgáshoz nagyszerűek, de az egy helyben toporgás kínszenvedés bennük.


A felsőtestet kiveséztük , de ne feledkezzünk meg az ágyékról és az érzékeny területekről sem.
A termoszok használatát is ajánlom, mivel a meleg folyadék belülről melegíti a testet.
Nekem a Sportful rövid nadág jól bevált ruhadarab, mivel egyben vízálló is. Tárolás szempontjából már lényegesen nagyobb, mint egy dzseki, de bármilyen, akár hőszigetelt elasztikus nadrágra is rá tudom húzni. Ez a ruhadarab növeli a hőkomfortot, és én gyakran már a túra elején felveszem. Mivel nem teljesen "szélálló", ezért nagyon jól lélegzik. Fontos a megfelelő méret kiválasztása, hogy ne húzza a combodat, amikor a kerékpáron ülsz. Ennek a modellnek a hátsó részén cipzár is található, így beállíthatod az alsó nyílás átmérőjét, ami segít felvenni akár a bringáscipőn keresztül is. A DWR kivitel extra védelmet nyújt a víz és a sár felfröccsenése ellen. A cikk alatt találsz néhány alternatívát.



Hogyan gondoskodjunk a perifériákról?

A csősál egy sokoldalúan használható kiegészítő, amely például egy sapkát is helyettesíthet. Felhasználásának csak a kreativitás szab határt. A fej és a nyak érzékeny területek, és ebből a szempontból semmit sem becsülök alá. A kezemmel és a lábammal sem jobb a helyzet, és a hideget sokszor még a téli kesztyű és cipő sem tartja távol. Ilyenkor megpörgetem a levegőben a végtagjaimat, hogy a vér a zsibbadt ujjakba kerüljön és felmelegedjenek azok. Hosszabb túrákra lábmelegítőt teszek a cipőmbe és vékony merinókesztyűt viszek magammal, amit a fő kesztyűm alá veszek fel, főleg a lejtőkön. Szinte semmi helyet nem foglalnak, és sosem lehet tudni, mikor segítik vissza a zsibbadt ujjakat a komfortzónába.


Kiegészítők extrém körülményekhez

Ha egy rendes egynapos túrát tervezel, mindenképpen csomagolj be plusz energiaszeleteket vagy szőlőcukrot. Télen a kevesebb folyadékbevitel miatt is váratlanul érkezhet az éhség. A termosz használatát is ajánlom. A meleg folyadék belülről felmelegíti a testet, ráadásul sokkal kellemesebb meleget inni, mint a hideg vagy jeges vizet. Sőt, én a "fejfájás" megelőzésére is meleg teát iszom mézzel, így két legyet ütök egy csapásra. Ha mégis úgy adódna, hogy nem tudsz továbbmenni, akkor segít a izotermikus fólia. A cikk írása közben jutott még eszembe a síp. Hagyományosan magammal viszem gyalogtúrán a hátizsákomra akasztva, de bringán még hiányzott a felszerelésemből. Pedig az egyre nagyobb medveszaporulat miatt nem árt.


Hová pakoljam mindezt?

Ha hátizsákot viszel magaddal, akkor minden rendben van. Én igyekszem elkerülni, bár néha nem tudok meglenni nélküle. A modern kerékpáros nadrágok különféle hálós zsebeket kínálnak, amelyek tovább növelik a mez vagy a dzseki tárolóhelyeit. Vigyázz a testről elpárolgó izzadságra! Mindent újrafelhasználható műanyag zacskókba kell csomagolni, mielőtt a zsebbe teszed.


Legyél felkészülve, és nem érhet meglepetés!"
Ha a zsebeidbe nem bírsz mindent elrejteni, ott vannak a szerszámoskulacsok. Használhatsz régi kulacsot is vagy nyeregtáskát. A kulacsnál tartsd szem előtt, hogy kisebb átmérőjű nyílással rendelkezik. Ezzel áttekintettük hol és hogyan tároljuk a felszerelésünket, most nézzük meg az egyes tárgyak súlyát:

  • Fejlámpa 78 g
  • Széldzseki 73 g (M)
  • Külső nadrág (XXL) 169 g
  • Kesztyűk 36 g
  • Csősál 28 g
  • Lábmelegítő (pár) 70 g
  • Energiaszelet 42 g
  • Izotermikus fólia 56 g
  • Szerszámosüveg (800 ml) 83 g


A fent említett kiegészítő felszerelések rendkívül könnyűek és hordozhatóak. Ez teszi őket tökéletes segítőkké, amelyek megmenthetik a túrádat. A kíváncsiság kedvéért megemlítem azt is, hogy én simán beletömöm a dzsekit, kesztyűt, fejlámpát és a fóliát a kulacsomba. A melegítőknek a testen kell lenniük, hogy akcióra készen és felmelegedve várják a dolgukat. Remélem, ez a cikk inspirált és esetleg eszedbe juttatja mit nefelejts otthon, mielőtt túrára indulsz hideg időben. Legyél felkészülve, és nem érhet meglepetés!
Fotó forrása: szerzői archívum
report_problem Hibát találtál a szövegben?
keyboard_arrow_up