Hogyan birkózzunk meg a sáros kerékpárral, úgy hogy közben bele ne szakadjunk?

Hogyan birkózzunk meg a sáros kerékpárral, úgy hogy közben bele ne szakadjunk?

Semmi nem csal az arcunkra akkora mosolyt, mint visszatérni a gyerekkorba és egy kicsit bolondkodni bringával a sárban. A sáros kerékpár és alkatrészek láttán azonban minden eufória elmúlik .

Mindenki megtapasztalta már a saját bőrén, hogy a sár jelentős károkat tud okozni, ezért lássuk, hogyan kezeljük.

Megelőzés - a siker titka

Mint mindenben, itt is érvényes, hogy a megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás, ezért a kerékpár mosására érdemes gondolni már a tiszta állapotában. Ahhoz, hogy minél több munkát spórolj meg magadnak, és hogy megvédd a kerékpárodat, fontos, hogy a sár soha ne tapadjon meg nagy mennyiségben és tartósan a vázon és az alkatrészeken. Én olyan spray-t használok, amely egy védőréteget hoz létre a kerékpáron, amelyen ezután sokkal kevésbé tapad meg a szennyeződés, és így a sár is. Persze nem várhatod el, hogy minden szennyeződés visszaverődjön a bringádról, de a megszáradt sár tisztításakor hatalmas különbséget láthatsz majd. Bónuszként az ilyen spray-k UV-védelmet is nyújtanak.


Fontos, hogy ne hagyjuk megszáradni

Ha lehetséges, mindig öblítsd le a durvább szennyeződéseket bringázás után, még akkor is, ha nem tervezed lemosni a kerékpárt. A friss sarat nagyon könnyű eltávolítani, különösen, ha korábban már kezelted a vázat. Ha autóval mész a pályára, nem árt, ha a csomagtartóba dobsz két PET-palackot tiszta vízzel, ami nagyon jól szolgál az öblítéshez. Megspórolod magadnak az autód takarítását is, amivel időt nyersz.


Amikor még panelházban laktam, ahol nem volt olyan könnyű megoldani a bringa öblítését, megesett, hogy a hazafelé vezető úton használtam az autómosót. Persze a magasnyomású tisztítást ésszel kell csinálni, mert könnyen árthatunk vele. Azt gondolom minden épeszű bringás tudja, hogyan kell kezelni a mosó berendezést.


Mi lenne, ha hagynám megszáradni?

Először is, ha a kerékpár nagyon sáros, és a sár a legkisebb résekbe is bejutott, akkor jobb, ha nem ülünk fel ilyen kerékpárra. A megszáradt sár katasztrófa az alkatrészeknek, és már néhány kilométer után mindent megrongálhat és lekarcolhat, amivel érintkezésbe kerül. Talán a te láncvillád belső oldalán is sérült már a lakkozás a sáros keréktől.


Ilyenkor a leghatékonyabb, ha vízzel permetezed a bringát és megpróbálsz minél több sarat eltávolítani a vízsugárral. Vigyázz azonban a túl erő vízsugárral, amely könnyedén a csapágyakba nyomhatja a szennyeződést. Hagyni kell, hogy a sár átnedvesedjen, egy ideig eltart amíg felszívja a vizet, majd folytatni kell a permetezést. Gyakori hiba, hogy a sarat mechanikusan, kefével próbálják eltávolítani. Így nagy eséllyel a kerékpárt karcolások borítják majd.


Az ideális az, ha kivesszük a kerekeket és külön-külön tisztítjuk meg őket. Itt jön jól a lánctartó, amely a kazettát helyettesíti, és kényelmesen használható a lánc tisztítására. Ezáltal könnyebben hozzáférhetünk a villa belsejéhez és a hátsó szerkezethez is.


A következő lépésben felvisszük a tisztítószert, amit 5 percig rajta hagyunk. Egy jó minőségű tisztítószerrel, mint például a Dirt Wash a Weldtite-tól, észre fogod venni, hogy a szennyeződések gyönyörűen feloldódnak. Ezt követi a fellazult szennyeződés leöblítése. A kefét továbbra sem használjuk.


Amíg várakozunk, addig a lánccal és a hajtással foglalkozhatunk. Erre mindenképpen láncmosót ajánlok zsírtalanító folyadékkal, ami a rutin karbantartásnál is rengeteg időt spórol meg.


Az én lánctisztítóm már jópár lánc tisztításán túl van, de még mindig tökéletesen teszi a dolgát. A váltót és a hajtókar lánckerekét kefével tisztítom. Mindent átöblítek és esetleg még egyszer átfuttatom a láncot a mosón, és az eredmény garantált.


A második tisztítószeres mosás alkalmával már használom a kerékpárkefét, akár a vázhoz lévő, akár a kazetta tisztítására alkalmas különböző keféket is. A gumiknál nagyon hasznosnak találtam azt, amelyik egy mozdulattal az egész gumit megtisztítja minden oldalról. Az alapos tisztítást a feleséged is értékelni fogja, különösen ha a hálószobában tárolod a gépet, ahogy én is szoktam. Végül megfelelően öblítsd le a bringát, és a felesleges vizet kompresszorral kifújhatod. A végeredmény király lesz.


A kör bezárul

Újra a kör elejére értünk, amikor a kerékpárt le kell kezelnünk valami spray-vel, ami még a hézagokból is kiszorítja a vizet.


Ne feledkezzünk meg a láncról sem, amelyet megfelelő kenőanyaggal kell kenni. Lehet, hogy ismétlem magam, de én inkább kenem gyakrabban száraz körülményekre való kenőanyaggal, minthogy olyat kenjek a láncra, ami ugyan tovább tart, de többszörös port és koszt képes magához ragasztani.

Ahogy gondoskodsz a bringádról, úgy fogod rajta magad érezni. Lehet, hogy a fent leírtak túlzott gondoskodásnak tűnnek, de egy kis gyakorlattal fél óra alatt letudható az egész művelet.


A kerékpár tisztításának és kenésének éppolyan fontosnak kell lennie, mint magának a bringázásnak. Ez nem utolsó sorban fontos a kerékpározás biztonsága és élvezhetősége miatt is. A Weldtite tisztítószerek széles kínálata megtalálható a importőr honlapján.
Fotó forrása: szerkesztőségi archívum
report_problem Hibát találtál a szövegben?
keyboard_arrow_up