Hogyan válasszunk sisakot - alapvető felosztás és tippek

A bukósisak a kerékpározás talán leglényegesebb biztonsági eleme. Ahhoz azonban, hogy megbízhatóan betöltse funkcióját, a megfelelő modellt kell kiválasztanod.

Milyen kritériumokat kell figyelembe venni? A sisak a legféltettebb testrészünket, a fejünket védi. Ezért kell meggyőződnöd arról, hogy a megfelelő modellt választottad. Ami azonban a legfontosabb, hogy mindig viseljük a fejünkön, amikor csak felszállunk a kerékpárra - akár munkába ingázunk, akár versenyre edzünk, akár a kedvenc lejtőinket élvezzük.

A tollkönnyű modellektől egészen az integrálokig

Az első logikus kérdés tehát az, milyen szakágban fogjuk használni a sisakot. Általánosságban a sisakokat a következő tipusok szerint lehet felosztani.

Országúti sisakok

A sisakok közül az országútiak a legkönnyebbek és a legjobban szellőzők. A szellőzés egyenes arányban javul a sisakon lévő szellőzőnyílások számával. A sisaktervezés gyakran az aerodinamikára helyezi a hangsúlyt, amit a sisak alakja határoz meg. Ez alapján a sisakok tovább oszthatók klasszikus és aero közúti sisakokra. Az utóbbiak általában szellőzőnyílások nélküliek, beépített szemüveggel rendelkeznek, és maximális hangsúlyt fektetnek az aerodinamikai légáramlásra. A legismertebb gyártók közé tartozik a POC és a Giro.

hogyan válasszunk sisakot

XC sisakok

Az XC sisakokat terep kerékpározásra tervezték. Keményebb igénybevételre készültek, és a gyakori erdei használat miatt rovarhálóval vannak ellátva. Ezeken a sisakokon gyakran van egy kis napellenző is, ami bizonyos modelleknél levehető. Így országúti kerékpározásra is viselhetőek - tehát ezek a modellek sokoldalúak. Például az Alpina sisakok vagy az Uvex sisakok védelmet nyújtanak terepen való bringázáskor is.

sisak kiválasztása

AM és EN sisakok

A sisak működésének alapfeltétele, hogy megfelelő méretű legyen.
A all-mountain és enduro szakágakra tervezett sisakok gyakran a fej hátsó részét is jobban védik az XC sisakokhoz képest, és a fej oldalát is védik. A napellenző masszívabb és egyes esetekben állítható, hogy megvédjen a belógó ágaktól, a sártól vagy a naptól bringázás közben. Ebben a kategóriában a főbb márkák közé tartozik a FOX vagy a POC.

sisakvásárlás, hogyan válasszunk sisakot

Full face sisakok

A full face sisakok, más szóval integrálok, a leggyorsabb és leginkább kitett downhill és freeride szakágakhoz készültek. Ezek a teljes fejet védik, beleértve az állkapcsot is. Néhány modellnél az állvédő levehető. Néhány modellen megtalálható egy csatlakozó szerelvény az akciókamera biztonságos illesztéséhez. A klasszikus full face sisakon (mint például a MET, POC vagy Giro) kevesebb szellőzőnyílást találunk, hogy a konstrukció minél masszívabb legyen. A könnyű, full face sisakok (például a Bell vagy Smith) a több szellőzőnyílásnak és a kisebb súlynak köszönhetően nagyobb kényelmet nyújtanak, de valamivel kevesebb védelmet biztosítanak.

kerékpáros sisak

Gyermek bukósisakok

A gyermekbukósisakok a kerékpárosok legveszélyeztetettebb csoportjára szabottak felépítésükkel, méretükkel és szemet gyönyörködtető kialakításukkal. Ebben az esetben a sisak kialakítása az, ami a különbséget jelentheti aközött, hogy egy gyermek élvezi-e a viselését. Egyes modellek, például a pumptrackhez készültek, a full face sisakokhoz hasonlóan levehető állvédővel rendelkeznek. Mint más sisakok esetében is, ennek is jól kell illeszkednie a gyermek fejéhez, és nem szabad arra hagyatkozni, hogy a gyermek egyszer majd belenől a méretbe. A Kellys, Alpina vagy ABUS modellekből választhatsz.

különbségek a sisakok között

Milyen védelmi rendszerek érhetőek el?

Az alap sisakmodelleket EPS habbal - expandált polisztirol - töltik ki. Elesés esetén feltételezhető, hogy az ütközés energiáját a sisak töltete nyeli el. Ez az energia hatására összezsugorodik, de a sisak akár szét is repedhet. A sisakokba beépített viszonylag gyakori technológia a MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Ez egy csúszóréteget ad a héjhoz, amely extra védelmet nyújt az agynak. Ferde esés közben kiküszöböli a forgási erők hatását.

hogyan válasszunk sisakotsisak

Mi a legfontosabb dolog egy sisakban? Hogy mindig a fejeden legyen motorozás közben...

A MIPS továbbfejlesztett változata a Spherical rendszer, amelyet a Giro sisakok használnak. Ezek a modellek két félre "osztottak", amelyeket egy csuklós mechanizmus köt össze. Az utóbbi időben a gyártók alternatív megoldásokkal is előálltak - ilyen például a Lazer KinetiCore rendszere, amely a sisak belsejében található kisebb EPS blokkok deformálásával működik.

Egy fontos tényező, amiről nem szabad megfeledkezni

A sisak működésének alapfeltétele a megfelelő méret. Ezt egyszerűen a fej kerületének megmérésével, majd a konkrét modell kiválasztásával határozzuk meg. A méretnek a kerület alapján történő kiválasztásakor figyelembe kell vennie azt is, hogy a sisak alatt sapkát vagy kerékpáros sapkát is viselhetsz.

De nem csak a fejkörfogatról van szó. Minden fejnek más az alakja, és ezt a tényezőt is figyelembe kell venni a sisak kiválasztásakor. A sisaknak mindenhol ugyanúgy kellen illeszkednie, és nem szabdna mozognia a fejen, ha egyenetlen úton tekerünk. A párnázás mennyisége valamint szellőzőnyílások száma is szerepet játszik. Ez utóbbi meghatározza, hogy mennyi levegő áramlik át a sisakon.

sisakválasztási jelentések
Ha kivehetőek, akkor könnyen moshatóak és száríthatóak. A külső héj anyagát is megválaszthatod. Leggyakrabban polikarbonáttal találkozhatunk, a drágább darabok karbon héjjal rendelkeznek. Egyes full face sisakok üvegszálas anyagot használnak.

Milyen kiegészítőkre és apróságokra érdemes odafigyelni?

Az egyes sisakok végül, de nem utolsósorban az apró részletekben és a lehetséges kiegészítőkben különböznek egymástól. A legtöbb XC sisakon megtalálható a bogárháló, míg az országúti sisakokba könnyen beszúrható a szemüveg. Egyes sisakoknál lehetőség van arra, hogy a hátsó szellőzőnyílásokba kompatibilis villogót szereljenek, így védve azt a sártól. A csúcskategóriás sisakok általában esésérzékelővel vannak felszerelve, amely baleset esetén egy alkalmazáson keresztül riasztást küld. Figyelni kell a sisak kivitelezésére is, figyelni kell a nyikorgásra és egyéb kellemetlen zajokra, vagy a műanyag részek leválására.

különbségek a sisakok között
Mi a legfontosabb dolog a sisakban? Az, hogy bringázás közben mindig a fejeden legyen, és a hátulján lévő beállítócsavarral mindig feszesen a fej kerületére legyen állítva, a pántok pedig úgy legyenek beállítva és becsatolva, hogy ne nyomják a füledet, ugyanakkor szorosan üljenek az álladon. A kormányról lelógó vagy otthon a polcon hagyott legdrágább sisak sem képes megvédeni a fejedet.

Az összes sisakot és kiegészítőt megtalálod MTBIKER webáruházban-ban.
Fotó forrása: szerkesztőségi archívum
report_problem Hibát találtál a szövegben?

Hasonló cikkek

Nyújtás - miért fontos?

Nyújtás - miért fontos?

Pontosan ezt a kérdést tettem fel magamnak néhány hónappal ezelőtt. De aztán jött a váltás hegyi kerékpározásról országúti bringázásra, és a testem napról napra jobban szenvedett.
Edzőgörgők - miért használjuk, hogyan csökkentsük a zajt és milyen hibákat ne kövessünk el

Edzőgörgők - miért használjuk, hogyan csökkentsük a zajt és milyen hibákat ne kövessünk el

Melyek a legújabb innovációk az edzőgörgők világában, melyik típus és modell a tökéletes választás számodra? Mire lesz még szükséged az edzés során, miért is kezdj bele, és ami a legfontosabb, hogy ne add fel!
Zsibbadt kezek - hogyan lehet megszabadulni a kellemetlen érzéstől

Zsibbadt kezek - hogyan lehet megszabadulni a kellemetlen érzéstől

Ez a probléma sajnos sok kerékpárost érint. Milyen megoldásokat kínálnak a gyártók, és mit változtathatunk mi magunk?
keyboard_arrow_up