Zsibbadt kezek - hogyan lehet megszabadulni a kellemetlen érzéstől

Ez a probléma sajnos sok kerékpárost érint. Milyen megoldásokat kínálnak a gyártók, és mit változtathatunk mi magunk?

Az elmúlt két szezonban egyre gyakrabban gyötört a zsibbadt kéz problémája, amíg ki nem eszközöltem néhány változtatást, amelyek javították az általános komfortérzetemet a tekerések során. Ebben a cikkben konkrét változtatásokat szeretnék bemutatni, amelyek tippek és tanácsok lehetnek számodra a probléma megoldására.

A teljes cikket több tippre osztom:

  • üléspozíció a kerékpáron
  • megfelelő gumiszélesség és nyomás kiválasztása
  • kesztyű használata
  • gyakorlatok
  • apróbb részletek a kerékpáron
.

Üléspozíció a kerékpáron

Ezt a bekezdést akár több alfejezetre is lehetne bővíteni. Most inkább azokra a változtatásokra koncentrálok, amelyek a legtöbbet segítettek nekem. A megfelelő üléspozíció kulcsa a nyeregmagasság és a kormánymagasság közti megfelelő arány, más néven drop. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb terhelést jelent a karok és a hát számára. A hegyi kerékpárokon az üléspozíció általában feljebb van állítva vagy előre van döntve a kezelhetőség és a jobb mászóképesség érdekében (XCO, XCM). Másrészt az országúti kerékpározásban a jobb aerodinamikára törekszünk, ezért fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt, ahol az üléspozíció még kényelmes ugyanakkor áramvonalas.

Elég 5 barra felfújni a gumikat, mivel ezek a típusok még alacsonyabb nyomáson is kiválóan gurulnak.
A kerékpáros három ponton kapcsolódik a kerékpárhoz, nevezetesen a pedálokon, a nyergen és a kormányon. Az első és legfontosabbak közé tartozik a megfelelő nyeregmagasság. Tekertem egy ideig égig felhúzott nyeregcsővel. Idővel a hátam alsó részén fájdalmat éreztem, ezért a nyeregmagasságot lejjebb állítottam. Mai napig jól érzem magam a nyeregben - elmúlt a fájdalom.


Másodsorban a kormány magasságát állítottam be. Hegyi kerékpáromon egy 10 mm-es gyűrű van a 6 fokos negatív dőlésszögű kormányszár alatt. Az országúti kerékpáron 3 alátét volt, amiből kettőt a kormányszár fölé helyeztem át. A villa nyakát egyenlőre nem rövidítettem le, még tesztelem az így beállított magasságot. Ha úgy érzed, hogy képzett munkatársaktól szeretnél tanácsot kapni, akkor a legjobb megoldás a bikefitting. A megfelelő ülésbeállítás segíthet megszüntetni a kézzsibbadást és egyéb kellemetlenségeket kerékpározás közben.


Gumik szélessége és a nyomás

További változtatások közé tartozott a gumiabroncsok szélességének megváltoztatása.
A végén az olasz Castelli márka mellett döntöttem, amelyik a CDS rendszert használja a kesztyűihez.
Az országúti kerékpáromon 25 mm széles gumiabroncsokat használtam, 7-8 barra felfújva. Végül a kezembe kerültek a Challenge STRADA 27 mm széles külsők, amelyeket tesztelhettem. 5 barra felfújva tekertem velük, mivel ezek a típusok még alacsonyabb nyomáson is kiválóan gurulnak. Ezen az értéken kiváló kényelmet nyújtanak, és ennek eredményeképpen kevesebb ütés jutott a kézeimre.

Még a munkába járás során is, 5 kg-os hátizsákot cipelve sem zsibbad a kezem, és kesztyű nélkül is tudok tekerni. Ha lehetőséged van az országúti kerékpárodon a belső nélküli rendszer kialakítására, akkor alacsonyabb nyomással tudsz tekerni, és így a kezed is nagyobb kényelmben lesz. Kézenfekvő, hogy olyan értékeket kell beállítanod, amelyek nem befolyásolják negatívan a kerékpár kezelhetőségét és a gumi gördülését. Egy guminyomás kalkulátor segíthet az ideális guminyomás kiszámításában.


Kesztyűk

Bár a fenti pontok segítettek a problémámon, a hosszabb utakon még mindig jelentkezett a zsibbadás. Ezért következő lépésben úgy döntöttem, hogy kesztyűt vásárolok. Ebben az esetben fontos volt a megfelelő gyártó kiválasztása. A végén az olasz Castelli márka mellett döntöttem, amely a CDS rendszerét használja a kesztyűihez. Ez a tenyérben lévő középső ideg védelmére szolgál, amely általában a legnagyobb terhelést kapja és a zsibbadást is okozza. Én személy szerint nem nagyon bízom a marketingben, ezért először MTB kesztyűt vettem, amit már amúgy is le kellett cserélnem.

Mivel mountain bike-ozás közben nagyobb kényelmet nyújtott, kipróbáltam őket országúti kerékpáron is. Tettem 5 túrát különböző útfelületeken, hogy felmérjem a hatékonyságát. Működött, és a kezem már nem zsibbadt. Rögtön ezután vásároltam egy rövid kesztyűt is, ami az országúti kerékpározáshoz lett alkalmas. Nyáron hosszabb túrákat tettem benne, munkahelyemre tekerve és a rövid környékbeli tekeréseken is ezt viseltem. Nálam a kesztyűk jelentették a legnagyobb változást. Ha elfelejtettem őket magammal vinni egy gurulásra, általában egy óra kerékpározás után elkezdett zsibbadni a jobb kezem.


Gyakorlatok

Ez a pont inkább csak részletkérdés, és arra szeretném vele felhívni a figyelmet, hogy a rendszeres testmozgással, különösen a középső testtájékon végzett gyakorlatokkal nem rontunk el semmit, sőt... Napi 10-15 percet kell csak rászánnod és átmozgatnod a testrészeid. Az eredmények idővel mutatkoznak, de az erősebb középtest segít a jobb testtartásban bringázás közben, és ezáltal a kezedet is tehermentesíted, ami így nem fogja a teljes testsúlyod cipelni.


A tényleges részleteket és változtatásokat két csoportra osztottam. Az első a hegyikerékpárral, a másik pedig az országúti kerékpárral kapcsolatos változásokról fog szólni.

MTB kerékpár

A kezeim már nem zsibbadtak kerékpáron, és kényelmesebbé vált számomra a tekerés.
A hegyi kerékpár esetében az első dolog, amit tettem, az a markolatcsere volt. Az ESI markolatokat kezdtem el használni, amelyek összetételüknek köszönhetően kiváló kényelmet nyújtanak a tekerés során. Maga a markolás mindig stabil, a kezed nem csúszik a markolaton, akár kesztyűvel, akár kesztyű nélkül tekersz. A kormányszár emelkedésének megváltoztatásán kívül, amit az üléspozíció javaslataim közt említettem, lassabb visszarugózást állítottam be a villán. A villának lassabb a járása, és így maga a kéz is kevésbé szenved. Természetesen ebben az esetben is figyelembe kell venni a rugózási jellemzőket, hogy a tekerés és a csillapítás ne legyen kontraproduktív.


Országúti kerékpár

Kezdem a kormánybandázzsal, ahol hosszabb ideje a Supacaz modellt használom. 3mm vastag és még nedves körülmények között is remekül és stabilan markolható. Ezt követi a már említett kormányszár
magasság változtatás és az alacsonyabb nyomással felfújt gumik.


Összegzés

Milyen a végleges eredmény? Leírtam néhány tippet, amelyek egy része otthon is elvégezhető anyagi befektetés nélkül, más részük viszont kezdeti befektetést igényel. Az én esetemben fokozatosan haladtam, és végül kombináltam az összes dolgot, hogy elérjem a kívánt hatást. A kezeim már nem fájnak a kerékpáron, és a túrázás is kényelmesebbé vált számomra. A legnagyobb problémám az, amikor otthon felejtem a kesztyűmet. Ilyenkor általában egy óra után elkezd zsibbadni a kezem, ha országúti kerékpárral tekerek. Néha egy könnyebb tekerés során hosszabb ideig nem változtatok kormányfogást, és iyenkor kezdődhet a zsibbadás. Ezért az is segít, ha gyakrabban változtatok a kormányfogáson.


Remélem, hogy a felsorolt tippek közül valamelyik segít megoldani ezt a nem kívánt problémát. Persze az is előfordulhat, hogy a probléma teljesen máshol van, és ilyenkor egy orvosi kivizsgálás lesz a legjobb megoldás. Ha neked is van tipped, ami segíthet a kézzsibbadás problémájának megoldásában, akkor szívesen olvasom hozzászólásod a cikk alatti beszélgetésben.
Fotó forrása: szerzői archívum
report_problem Hibát találtál a szövegben?

Hasonló cikkek

Nyújtás - miért fontos?

Nyújtás - miért fontos?

Pontosan ezt a kérdést tettem fel magamnak néhány hónappal ezelőtt. De aztán jött a váltás hegyi kerékpározásról országúti bringázásra, és a testem napról napra jobban szenvedett.
Hogyan válasszunk sisakot - alapvető felosztás és tippek

Hogyan válasszunk sisakot - alapvető felosztás és tippek

A bukósisak a kerékpározás talán leglényegesebb biztonsági eleme. Ahhoz azonban, hogy megbízhatóan betöltse funkcióját, a megfelelő modellt kell kiválasztanod.
Edzőgörgők - miért használjuk, hogyan csökkentsük a zajt és milyen hibákat ne kövessünk el

Edzőgörgők - miért használjuk, hogyan csökkentsük a zajt és milyen hibákat ne kövessünk el

Melyek a legújabb innovációk az edzőgörgők világában, melyik típus és modell a tökéletes választás számodra? Mire lesz még szükséged az edzés során, miért is kezdj bele, és ami a legfontosabb, hogy ne add fel!
keyboard_arrow_up