Edzőgörgők - miért használjuk, hogyan csökkentsük a zajt és milyen hibákat ne kövessünk el

Edzőgörgők - miért használjuk, hogyan csökkentsük a zajt és milyen hibákat ne kövessünk el

Melyek a legújabb innovációk az edzőgörgők világában, melyik típus és modell a tökéletes választás számodra? Mire lesz még szükséged az edzés során, miért is kezdj bele, és ami a legfontosabb, hogy ne add fel!

Ez egy komoly téma, én is csak fokozatosan értettem meg. Az első gépemet kb. 10 éve vettem, de előtte már a klubbos görgőn edzettem. Az interaktív típust pedig már a negyedik szezonban használom.

Időközben sok minden változott, és olyan termékek kerültek a kínálatba, amik anno még nem is voltak, ezért nem megyek bele teljes részletességgel, inkább az alapokra és az általános áttekinthetőségre koncentrálok, hogy a cikk elolvasása után mindenki ki tudja majd választani a számára megfelelő típust. Az első részben nem maradt hely arra, hogy bővebben kitérjek az smart (okos) edzőgépek alkalmazásaira, az edzési módokra és hogy mire kell figyelni az okosedző-gép kiválasztásakor, így ez majd a második részben lesz olvasható.


Miért?

Mielőtt belemerülnénk a különböző típusokba, kezdésként összeszedtem pontokba, hogy miért érdemes bárkinek, nem csak kerékpárosoknak, beszerezni egy otthoni edzőgépet.

  • Az időjárás: a mi szélességi körünkön nehéz egész évben a szabadban tekerni. Éppen ezért sokan a görgőben találják meg a módját, hogy a hideg és rossz időjárás idején se essenek el a bringázástól.
  • Az idő: az otthoni edzés veszi el a legkevesebb időt. Nem kell sehova sem menni, helyben van az útvonal. Ha egyéb okokból (gyerekek, állatok...) szükség van az otthoni jelenlétünkre, megint csak praktikus megoldás.
  • Az edzés minősége: görgőn jól lehet edzeni, és csak kivételes esetekben kell kompromisszumot kötni a kinti edzéshez képest. Ezzel szemben a minőség felülmúlhatja még a szabadban történő edzést is, mivel az interaktív tréner, azaz a szoftver egyszerűen hozzárendeli a terhelést a beállításhoz, és akár kegyetlen edző is lehet belőle.
  • Pozíció: állandóan a saját kerékpárunkon edzünk, így nem hangolódunk rá egy más geometriájú pl. stacionáris teremkerékpárra. A profi kerékpárosok ezt értékelik leginkább.
  • Univerzális: manapság már nem okoz gondot, hogy egy országúti kerékpárt, egy mountain bike-ot, de pl. egy időfutam/triatlon különlegességet is összekössünk egy edzőgörgővel.
  • Változatosság: nem muszáj csak kint tekerni, akár szezon közben is válthatunk, és néha edzhetünk beltérben.
  • Térigény: az edzőgép kompakt méretű, a gyártók direkt erre fókuszáló modelleket kínálnak. Egy lakásban mindenképpen jobb megoldás, mint egy stacionáris/spinning kerékpár. Ugyanakkor azokból meg remek ruhafogasok válnak idővel .
  • Ár: a legolcsóbb modell száz euró nagyságrendű, de a drágább interaktív modellek ára is megfizethető. Az edzőterembe való belépődíjjal vagy a spinning órára való járással összehasonlítva van értelme a befektetésnek, mert idővel megtérül.


De mivel semmi sem csak fekete vagy fehér, így az edzőgörgőknek is vannak buktatóik, biztosan megtaláljuk a gyenge pontjaikat.

  • Unalom: Valószínűleg ez lesz a leggyakoribb ok, amiért tavasszal annyi használaton kívüli edzőgépre vonatkozó hirdetés bukkan fel. A szabadtéri bringázáshoz képest nem olyan szórakoztató, az idő alapvetően lassabban telik rajta. Láttam már egy mémet a témában, ahol az a kijelentés szerepelt, hogy 1 óra a Földön 7 óra az űrben, és tényleg így van ez néha az edzőgörgőn is. Aki 1 óránál tovább bírja, az szuper, 2 óra felett már erős motiváció kell hozzá, 3 óra felett pedig már pszichológiai esetről beszélhetünk.
  • Zavaró: szuper, hogy otthon edzel, de figyelembe kell venni, hogy a görgők még mindig jelentősen zajosak, a másik dolog, hogy nagyon izzadsz rajtuk. Szóval egy ilyen büdös és zajos társat a többi családtag nem biztos, hogy szívesen tűr meg a családi filmnézés közben.
  • Közösség: otthon nem fogsz senkivel sem találkozni, nem fogsz hasonló hobbival rendelkező emberekkel megismerkedni. Emellett a csoportban való edzés motivációja is erős tényező.
  • Izzadtság: A már említett izzadság a felszerelésedre is rányomja a bélyegét. Számíts arra, hogy a tekerés után szó szerint ki tudod csavarni a mezedet és a bringáscipődet. A cipőt mindig meg kell szárítani.
  • Károsodás: Egyes gyártók egyenesen kijelentik, hogy a kerékpárjukat nem lehet görgőre szerelni. Igaz, hogy más erők hatnak a vázra, de reálisan nézve még nem hallottam olyanról, hogy egy váz így eltört volna. De egy ultrakönnyű váz esetében, ki tudja... Hacsak nem saját kazettával ellátott trénert használsz, akkor a külső gumi megkopik.
  • Tréning: nem egészséges egész télen a szobában maradni. Megfelelően erősíteni és edzeni kell a szervezetet, hogy az első szabadtéri edzés a hidegebb levegőn ne végződjön munkahelyi kiírással. Ezért jó, ha a beltéri edzéseket kiegészíted túrázással, futással, sífutással...
.


Edzőgépek csoportosítása

Most azt tekintjük át, hogy hogyan generálódik az ellenállás az egyes edzőgép típusokon.


  • Fékes görgö: a hátsó kerék klasszikus négylábú rögzítése révén az egész kerékpár bele van fogatva, az ellenállást a gumiabroncs súrlódása hozza létre a fékhengerrel szemben. Az alaptípusok a legolcsóbb lehetőségek közé tartoznak, de vannak okos funkciókkal ellátott modellek is. Kezdők és versenyzők egyaránt használják edzésekhez. Elektromos áramforrással nem kell foglalkozni, legtöbbször nincs rá szükség. A cikk további részében klasszikus edzőgörgőként fogok rájuk hivatkozni, angol nyelven pedig Friction Trainers néven találjuk.


  • Szabadgörgő: a kerékpár nincs rögzítve, 3 hengeren gurul, amelyeket egy szíj kapcsol össze. Az ellenállást ezeknek a hengereknek a forgása hozza létre. A görgőkön meg kell tartani az egyensúlyt, amihez gyakorlásra van szükség. Másrészt a valódi tekerés érzéshez jobban hasonlítható. Többnyire offline módban használják őket, illetve gyakran verseny előtti bemelegítéshez, akár a pályán, akár a szabadban. Angol nyeven Rollers.


  • Beépített kazetta: ez egy korszerű megközelítés, a kazetta az edzőgép része, a kerékpár hátsó kerék nélkül van rögzítve. A mágneses ellenállás elektronikusan szabályozható. Gyakran interaktívnak, vagy intelligensnek is nevezik, mivel képesek különböző alkalmazásokkal interakcióba lépni. Angolul Direct-Drive Trainernek nevezik őket, itt én okos edzőgépeknek fogom őket nevezni.


Meg kell említeni még a modern stacionáris vagy /spinning kerékpárokat is. Szintén beltéri kerékpározás szimulálására használják, azonban különálló eszközként készülnek, kerékpárt nem lehet csatlakoztatni hozzájuk. Ha most valamilyen műanyag szobakerékpár ugrik be, akkor nem azokra gondolok. A stacionáris kerékpárok ugyanolyan masszívak, mint a spinningek, de több üléspozícióval és mindenféle okos és interaktív funkcióval rendelkeznek. Előnyük a robusztusság, hátrányuk az áruk és a helyigényük.


Nagyon spéci kategóriába tartoznak kerékpározáshoz igazított "futószalagok". Alkalmanként speciális tesztlaboratóriumok fotóin láthatók.


Érdekességként megemlítek egy különleges kategóriát, amely csak az utóbbi években jelent meg, mégpedig azok a modellek, amelyek esetén a dizájnon van a hangsúly. Ezek lehetnek kifejezetten luxus darabok, olyan anyagok felhasználásával, mint az alumínium, a fa és az üveg. A gyártók a belső terek modern kiegészítéseként tekintenek rájuk.


Vezérlés és kommunikáció

További szempont, hogy az ellenállás hogyan változtatható az edzőgépen, kommunikál-e más berendezésekkel.

  • Nem változtatható ellenállás: Nem túl gyakori, inkább a görgőkre és néhány klasszikus edzőgépre jellemző. Az ellenállást, a pedálozás gyakoriságát a kerékpár sebességfokozatának váltásával lehet szabályozni.
  • Mechanikus vezérlés: nem több, mint egy egyszerű kar a klasszikus edzőgörgőkön. A különböző számú lehetséges terhelés szabályozza a hátsó kerékre ható hengernyomást. A görgőknél beszélhetünk a terhelés vezérléséről a szíj vagy a görgők helyzetének változtatásával, de logikusan ez nem lehetséges menet közben.
  • Okos, interaktív vezérlés: a legújabb megközelítés, az edzőgép kommunikál más eszközökkel és az azokon futó alkalmazásokkal. Néhány klasszikus, tipikus okos edzőgörgő is rendelkezik ilyennel. Tudnak kommunikálni mobilokkal, tabletekkel, PC-vel, kerékpáros számítógépekkel... Az ellenállást egy szoftver vezérli, amely utasításokat ad a vezérlőegységnek, amely elektronikusan változtatja az ellenállást. A leggyakrabban BT-n vagy ANT+-on keresztül történik a kapcsolat.


Hogyan lehet csökkenteni a zajt?

Ha már van edzőgörgőd, valószínűleg Te is küzdesz a zajjal, hiszen ez egy klasszikus probléma, ezért a következő tanácsok biztosan jól jönnek:

  • egy alátét elengedhetetlen, az edzőgörgőből a padlóra érkező rezgések kellemetlen zajjá válnak az alattad lévő szomszéd számára. Ha a szivacs derékalj nem elég, segítenek az ipari gépek alá használt gumi alátétek, amik barkácsáruházakban szerezhetők be.
  • ha klasszikus edzőgörgőd van, akkor cseréld le a hátlapi borítást egy speciális, zajcsökkentéssel tervezettre. Ez nem csak marketing, más gumiból készülnek, és valóban csökkentik a zajt.
  • a megfelelő fogaskerekek fontosak. Ne pörgesd túl az 53x11-es fordulatszámot, hiszen több fordulat = több rezgés = több zaj. A könnyebb fokozat és a nagyobb terhelés jobb.
  • Az edzésidő helyes megválasztása. Az esti és kora reggeli időzítés a legrosszabb, még a vízöblítést is hallani lehet, nemhogy a folyamatos edzést .
  • használd a pszichológiát, őszintén beszéld meg a szomszédoddal, hogy így szeretnél edzeni és teszteljétek együtt a zajszintet. Ha egyszer engedélyt ad rá, nem fogja visszavonni . Alternatívaként megbeszéltek egy órát, amikor nem tartózkodik otthon.
  • Ha semmi nem vált be, olcsóbb lesz az edzőgörgőt kicserélni, mint a szomszédokat.
.


Milyen kiegészítőkre lehet szükséged a görgőzéshez?

Ez nem olyan egyszerű, mint ráülni a bringára és tekerni. Ahhoz, hogy élvezetesebbé tedd az edzésedet, és hogy ne púposodjon meg alattad a parketta, ajánlok néhány kiegészítőt, melyek nekem az évek során beváltak:

  • törölközők, alátétek, hiszen izzadsz, mint a ló
  • ventilátor, legyél óvatos az intenzitással, a huzat nem egészséges
  • szellőztess, télen óvatosan, nehogy megbetegedj
  • víz, sok víz, amit elvesztesz, azt pótolni kell (víz, ionos....)
  • notebook, telefon, tablet bármi, ami eltereli a figyelmedet és segít a kitartásban
  • külső hangszóró, a zaj miatt a laptop hangszórója nem lesz elég
.


Ha együtt tervezed a filmnézést és az edzést, akkor csak alacsony intenzitással tekerj. Ha keményen edzel, kevesebb vér marad az agyadban, és nem sokat fogsz majd fel a kedvenc sorozatod dialógusából. Nálam az vált be, hogy sport adást nézek edzés közben. Például kerékpározást, vagy mivel szeretek sífutni, biatlont és hasonlót. Tavaly fedeztem fel az olasz nyelvtanfolyamokat a YouTube-on, gondoltam jó ötlet elsajátitani az alapokat, ha majd Bormióban kávét rendelek .


Összefoglaló

Az edzőgörgő egy szuper kiegészítő és kiváló segítő. Egy amatőr kerékpáros számára ez egy fontos eleme a téli edzésnek, ami tavasszal nagyon érződik. Ha értelmesen kombináljuk más tevékenységekkel, mint futás, túrázás, sífutás, síalpinizmus, és kiegészítjük az edzőteremben vagy jógában végzett kompenzáló gyakorlatokkal, akkor öröm lesz az első tavaszi edzés. Továbbá ahogy említettük, az edzőgörgőt egész évben használhatod, akár esőben, akár például egy időfutam előtti bemelegítéshez.


A webáruházunkban szűrheted a kínálatunkat a gyártó, az ár, vagy a termék elérhetősége szerint . Mindent, beleértve a kiegészítőket is, megtalálod ezen a linken.

Ha nem tudod eldönteni melyik típus vagy model lesz a megfelelő számodra, akkor ideális esetben ki kell próbálni a választott edzőgépet.
Fotó forrása: kurtkinetic.com, tacx.com, zwift.com, elite.com, stagescycling.com
report_problem Hibát találtál a szövegben?

Hasonló cikkek

Nyújtás - miért fontos?

Nyújtás - miért fontos?

Pontosan ezt a kérdést tettem fel magamnak néhány hónappal ezelőtt. De aztán jött a váltás hegyi kerékpározásról országúti bringázásra, és a testem napról napra jobban szenvedett.
Hogyan válasszunk sisakot - alapvető felosztás és tippek

Hogyan válasszunk sisakot - alapvető felosztás és tippek

A bukósisak a kerékpározás talán leglényegesebb biztonsági eleme. Ahhoz azonban, hogy megbízhatóan betöltse funkcióját, a megfelelő modellt kell kiválasztanod.
Zsibbadt kezek - hogyan lehet megszabadulni a kellemetlen érzéstől

Zsibbadt kezek - hogyan lehet megszabadulni a kellemetlen érzéstől

Ez a probléma sajnos sok kerékpárost érint. Milyen megoldásokat kínálnak a gyártók, és mit változtathatunk mi magunk?
keyboard_arrow_up